Petra Nachtmanová - Okno plné strachu

18.08.2015 13:48


Knížka Okno plné strachu je vyprávěním dvanáctileté Hany Veličkové, kterou spolužačky šikanují, přestože se od nich nijak výrazně neodlišuje. Jenom nechodí oblékaná podle poslední módy, protože její rodina nemá tolik peněz.

Všechno začíná s příchodem nové, bohaté spolužačky Pavlíny, která pochází z Prahy. Všechna děvčata velkoměšťačku samozřejmě obdivují a chtějí se jí zalíbit. Hanka nemá potřebu se před někým předvádět, což Pavlína nemůže vystát. Nemá Hanku ráda za to, že se před ní neponižuje a neprosí o její kamarádství. Postupně Pavlína strhne s sebou všechny dívky ve třídě, dokonce i Hančinu nejlepší kamarádku.

Jejich počínání přeroste v šikanu. Začnou Hanku pomlouvat, vysmívat se jí, schovávat věci, psát nenávistné vzkazy, vylévat na ni polévku ve školní jídelně. Dívka se bojí cokoliv říci dospělým. Do školy chodí s odporem, přesto všechno tají. Rodiče začínají něco tušit, ale Hanka se snaží tvářit, že se nic neděje. Místo aby  své trápení někomu svěřila, začne pomýšlet na sebevraždu. Pohrává si s myšlenkou vzít hadr, čisticí prostředek, vylézt na okno a skočit dolů. Byla by to nehoda. Nikoho by nenapadlo, že se chtěla zabít sama, což by jí vyhovovalo. Nechce, aby někdo zkoumal, proč se zabila.

Nakonec podlehne vyptávání maminčiny kamarádky - psycholožky. S pláčem ji všechno vypoví a konečně se necítí tak zoufalá. Za pomoci kamarádky řeší její maminka situaci s ředitelem školy. Ten zpočátku odmítá uznat, že se něco děje. Nechce vrhat špatné světlo na školní zařízení a tedy i sám na sebe. Mimo to jsou Pavlínini rodiče významnými sponzory pro jeho školu. Psycholožka ho však přesvědčí, že si Hanka nevymýšlí.

Po krátkém zapírání se dívky k šikaně přiznají. Všechny se shodují na tom, že je navedla Pavlína. Ta má být proto potrestána přísněji. Všechno spěje k dobrému konci. Děvčata se Hance omluví, začínají se s ní znovu bavit. Jednoho večera se objeví Pavlína se svou sestřenicí u Hanky doma a zve ji ven. Hanka souhlasí, myslí si, že se chce Pavlína skamarádit a zapomenout na minulost. Ta ji ale přemluví, aby šly do staré zříceniny kostela, kde ji se svou sestřenicí přiváže ke sloupu a obě utečou domů. Když se Hanka dlouho nevrací, rodiče uhodí na Pavlínu. Ta nejdříve tvrdí, že nic neví, potom se však přizná. Promrzlá a hladová Hanka je brzy nalezena a Pavlínin otec ji veze do nemocnice.

Konečně ředitel uznává, že i na jeho škole se může vyskytnout opravdu vážná šikana. Když se Hanka vrátí z nemocnice, Pavlína je přeřazena do jiné třídy a na její chování přísně dohlíží otec. Hanka může žít beze strachu. Nemusí to však platit navždy, Pavlínina třída není daleko. Také to neplatí pro každého. Kdo chce týrat nevinného, vždycky si nějakou oběť najde.

Tato knížka upozorňuje na to, jak mohou být děti zlé, když mají vůdce, který je k šikaně ponouká. Může to potkat kohokoliv, ani se nemusí nijak odlišovat od ostatních. Stačí pár pomlouvačných slov a někdo může být hodně nešťastný. Myslete na to.





Autor: Slečna P

Zdroj informací: kniha Okno plné strachu, rok vydání 2006

Zdroj obrázku: www.levneknihkupectvi.cz

Diskusní téma: Petra Nachtmanová - Okno plné strachu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek