Jaroslav Novák

17.08.2015 18:49

  Spisovatel Jaroslav Novák se narodil 31. ledna 1894 v Praze. Byl úředníkem, knihkupcem a především jedním z nejvýznamnějších českých skautů, známý pod přezdívkou Braťka.

Stal se průkopníkem táboření, spolupracoval s Antonínem Benjaminem Svojsíkem - zakladatelem českého skautingu. S panem Svojsíkem se seznámil roku 1913 a témže roce založil pátý pražský oddíl Junáka - slavnou Pětku. Skautským vůdcem se stal již jako čerstvě plnoletý mladík a vychoval mnoho generací junáků. Dával svým svěřencům výborný příklad, nikdo od něho nikdy neslyšel jediné neslušné slovo. Dokonale znal chlapecké duše ,,svých hochů´´. Každý rok s nimi tábořil, učil je poznávat a milovat přírodu, získával s nimi nové zkušenosti. Propagoval základní prvek skautingu - družinový systém a orientační i dlouhodobé hry, Přišel na nápad originální české skautské zkoušky Tři orlí pera.

Za nacistické okupace, kdy u nás byl skauting zakázán, podílel se Jaroslav Novák na ilegální činnosti svého oddílu. Po roce 1948 byly u nás junácké oddíly zlikvidovány komunistickým režimem, Braťkovi odchovanci však okamžitě utvořili nové oddíly, a tajně se věnovali skautingu další léta i po jeho smrti, než se roku 1989 konečně dočkali svobody.

Mnoho let byl redaktorem a později šéfredaktorem časopisu Skaut - Junák. Napsal spoustu dobrodružných knih - Črty a nálady, Statečná srdce, Zelené jezero, Vláďa Nebojsa, Bílá ruka, Závod o Měsíc, Mořská Hvězda, Odysea X, Pod bílými plachtami, Hoši na řece, Tábor nad vodopády, Ve stopách Odysseových. Uspořádal a připravil k vydání příběhy do knihy Ohnivé znamení. Měl podíl i na knížkách pro nejmenší - Princezna holubice, Slunečnice.

Byl autorem řady příruček pro skauty - Junácká příručka, Skautské divadlo, Radosti a taje skautingu, Skauting na vodě, Junácká družina.

Podílel se také na scénáři k filmu Na dobré stopě.

Příběhy o chlapcích psal výhradně z vlastních zkušeností. Knihy vydával rovněž pod pseudonymy Jan Hvězda, Kapitán Braťka, nebo Neander. Po nástupu komunismu roku 1948 mu byla zakázána publikační činnost, některé jeho knihy proto vyšly až po roce 1989.

Zemřel 14. března 1965 v Úžíně.

Pro děti, ale i pro mnohé dospělé se jeho příběhy staly inspirací, jak být lepším člověkem v soužití s přírodou.





Autor: Slečna P

* zdroje informací:

www.cbdb.cz - Československá bibliografická databáze, článek Jaroslav Novák

Wikipedie - internetová encyklopedie, článek Jaroslav Novák, skautský spisovatel

LEGIE - Databáze knih Fantasy a Sci - Fi, článek Jan Hvězda (Jaroslav Novák)

Zelené jezero - vydání z roku 1991, předmluva Františka Nepila

* zdroj obrázku:

www.webmagazin.cz - článek Šantorova kniha Skautský oddíl vypráví o dvou úhlavních oddílech

Diskusní téma: Jaroslav Novák

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek